ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΕΛΛ | ENG A- A+ Αα

«Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας»

     Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
     ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
     Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

     Περιοδική έκθεση
«Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας»
     20 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας η περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» με την παρουσία πλήθους επισκεπτών και εκπροσώπων των δημοτικών και κρατικών αρχών.

Η βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Λίνας Μενδώνη, τον οποίο απηύθυνε η αν. Προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου.

Στον θερμό χαιρετισμό της η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στη συνολική προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας για την προώθηση της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας καθώς και στην αδιάλειπτη παρουσία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια. «Κατέστησε την Καλαμάτα πραγματική «πόλη χορού» σημειώνει μεταξύ άλλων δίνοντας «ουσιαστικό νόημα στον όρο «περιφερειακό φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα» ενώ το νεόδμητο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας που στεγάζει από πέρυσι την πρωτοπορία του Φεστιβάλ συμβάλλει δυναμικά στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Στον ίδιο αναπτυξιακό άξονα κινείται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που φέτος γιορτάζει πέντε χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας με την περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας». Η παρουσίαση αρχαίων αντικειμένων από τη Μεσσηνία σε άμεση συνομιλία με σύγχρονο πρωτότυπο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που συνδέονται με τη μουσική και το χορό «συνεισφέρει ενεργά και δυναμικά σε αυτήν την ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, γνώσης και πολιτισμού» σημειώνει η Γενική Γραμματέας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της αν. Προϊσταμένης της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρίας Άννας – Βασιλικής Καραπαναγιώτου, η οποία με αφορμή τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά την τελευταία τριετία με έμφαση στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μεταξύ αυτών τα δύο μεγάλα έργα υποδομών και προστασίας στο Ανάκτορο του Νέστορος και την επανέκθεση του Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνθηκαν σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την πολύπλευρη συμβολή τους στην υλοποίηση της περιοδικής έκθεσης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Καλαμάτας κύριος Παναγιώτης Νίκας καθώς και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ο εγκαινιασμός της περιοδικής έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» πραγματοποιήθηκε με το χορευτικό δρώμενο “Lux Aeterna” από μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας. Εμπνευσμένη από την τελετουργική κίνηση των μυκηναϊκών χρόνων η χορογραφία της κυρίας Κατερίνας Κασιούμη, Διευθύντριας της Δημοτικής Σχολής Χορού, πραγματοποιήθηκε στην πρώτη ενότητα της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα προϊστορικά χρόνια. Περιβαλλόμενες από την τοιχογραφία του «Λυράρη» από το Ανάκτορο του Νέστορος, από μυκηναϊκά ειδώλια και από εποπτικό υλικό με μορφές από τις τοιχογραφίες του Ανακτόρου, οι μαθήτριες της σχολής, μας χάρισαν μια μοναδική εμπειρία μύησης στα βήματα των «Μυθικών Χορών της Μεσσηνίας» .

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν στον πεζόδρομο μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και του Μπενακείου, όπου εδρεύει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με μια σεμνή γιορτή που οργανώθηκε από το προσωπικό της ΛΗ΄ΕΠΚΑ και υλοποιήθηκε χάριν στην γενναιόδωρη προσφορά των καταστηματαρχών της πόλης μας.

Η έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» αποτελεί προϊόν συνεργασίας διαφορετικών ειδικοτήτων, έρευνας, και εντατικής εργασίας, γόνιμου διαλόγου, πάθους και οραματισμού.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες:


Α) Στην πρώτη αναδεικνύεται ο χορός και η μουσική στα μυκηναϊκά χρόνια (αρχαιότερες μαρτυρίες από τη Μεσσηνία) με έμφαση στις τελετουργική κίνηση υπό τη συνοδεία μουσικής

Β) Στη δεύτερη ενότητα στους ιστορικούς χρόνους θίγονται τα δυο ορόσημα της μεσσηνιακής ιστορίας, από τη μια μεριά η φτωχή σε τεκμήρια περίοδος των Μεσσηνιακών πολέμων (8ος-4ος αι.π.Χ.) και από την άλλη η λαμπερή περίοδος της ανεξάρτητης Μεσσηνίας.

Γ) Στην τρίτη ενότητα η έμπνευση αντλείται από την Καλαμάτα, την «πόλη χορού» με την παράδοση από τη μια πλευρά τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία από την άλλη.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται για την πολύτιμη συμβολή τους:

- Στον κύριο Πέτρο Θέμελη, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντή των Ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης για τη δημιουργική συνεργασία και για το πρωτότυπο ανασκαφικό υλικό, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό.
- Στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cincinnati για την παραχώρηση των εικαστικών έργων του Piet de Jong με αποκαταστάσεις τοιχογραφιών από το Ανάκτορο του Νέστορος και ιδιαίτερα στον Καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας Jack L. Davis και στη Δρ. Shari Stocker για την υποστήριξή τους.
- Στην κυρία Βίκυ Μαραγκοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που μας εμπιστεύθηκε πολύτιμο αρχειακό υλικό.
- Στην κυρία Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας για την πρόσβαση στο φωτογραφικό αρχείο του Λυκείου και την παραχώρηση υλικού.
- Στην οικογένεια της αείμνηστης χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη για την εμπιστοσύνη της και την υποστήριξη της έκθεσής μας με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της που φέρνει σε άμεση συνομιλία τις εκτιθέμενες αρχαιότητες με τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία.
- Στην κυρία Κατερίνα Κασιούμη, Διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας για την έμπνευσή της και την πρωτότυπη συνεργασία μας.
- Στον Δήμο Καλαμάτας, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την αρωγή τους.

Κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης θα παρουσιαστούν παράλληλες δράσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται με σχετικά δελτία τύπου καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (www.archmusmes.gr) και την επίσημη σελίδα του στο Facebook (Archaeological Museum of Messenia_ Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας_Official).
Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Με την καταβολή αντιτίμου για την είσοδο στο μουσείο θα εξασφαλίζεται και η επίσκεψη στην έκθεση
(ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2).
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 8.00-20.00, Δευτέρα: 13.30-20.00
Aρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας Μπενάκη & Αγ. Ιωάννη, Ιστορικό Κέντρο, Καλαμάτα
Επικοινωνία ΛΗ΄ΕΠΚΑ: 27210 63100, 27210 26410 (Μ. Τσουλάκου, Π. Τσακανίκου)
Για την υλοποίηση της περιοδικής έκθεσης εργάστηκαν από την ΛΗ΄ΕΠΚΑ:
Γενική Επιμέλεια - Συντονισμός

Γενικός Συντονισμός: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, αν. Προϊσταμένη ΛΗ΄ΕΠΚΑ

Εποπτεία Μουσειογραφικής Μελέτης:
Δήμητρα Πίκουλα, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων ΛΗ΄ΕΠΚΑ

Αρχαιολογική έρευνα – Επιμέλεια έκθεσης:
Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγος ΛΗ΄ΕΠΚΑ, Πένυ Τσακανίκου αρχαιολόγος ΛΗ΄ΕΠΚΑ
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Χρυσαυγή Ιορδανίδου, αρχιτέκτων μηχανικός

Σχεδιασμός προθηκών:Δήμητρα Πίκουλα, Χρυσαυγή Ιορδανίδου

Κείμενα – Μεταφράσεις: Πένυ Τσακανίκου, Μαίρη Τσουλάκου

Διορθώσεις κειμένων: Μαριφίλη Βαλάκα
Αρχαιολογικό σχέδιο: Ουρανία Ανδριανοπούλου
Συντήρηση αρχαίων : Αντιγόνη Λεάκου, Στρατηγούλα Ράθωση
Τεχνική Υποστήριξη – Κατασκευές: Φώτης Γεωργακάς, Σπύρος Κουλαφέτης, Χρήστος Λαϊνας, Κλεάνθης Μητσιώνης
Διοικητική Υποστήριξη :Κων/να Φουρτούνη, Αγγελική Ιντζέμπελη
Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις :Δήμητρα Πίκουλα, Μαίρη Τσουλάκου
Συνεργάτες - Υποστηρικτές:

 • - Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
 • - Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας
 • - Ζουζού Νικολούδη, η οικογένειά της
 • - University of Cincinnati , Department of Classics
 • - Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας
 • - Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας
 • - Προσωπικό αρχείο Κοραή Δαμάτη
 • - Δήμος Καλαμάτας
 • - «ΦΑΡΙΣ»
 • - ΝΕΡΙΤ
 • - CINETIC
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας_Official

  « Επιστροφή στα νέα

  ΛΗ' ΕΠΚΑ 26η ΕΒΑ