ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΕΛΛ | ENG A- A+ Αα

    Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρος Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης που διοργανώνεται από τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», Καλαμάτα, 20 Ιουνίου 2014.

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας αποστέλλω το θερμό χαιρετισμό μου επ’ αφορμή των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», που διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας από τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Λυπάμαι ειλικρινά που ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν δυστυχώς να παρευρίσκομαι αυτοπροσώπως ανάμεσά σας, όπως πολύ θα επιθυμούσα.

Συμπληρώνονται φέτος αισίως είκοσι χρόνια από την καθιέρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης, που ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας και της χορευτικής τέχνης, και έχει ως βασικούς άξονες τη θεωρητική έρευνα, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και την ενεργό συλλογική και συμμετοχική καλλιτεχνική δράση και παραγωγή, που προέρχεται από και απευθύνεται εξίσου σε επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και το σύνολο των πολιτών.

Στα είκοσι χρόνια της συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας του, και χάρη στην ενεργό στήριξη της Πολιτείας, των αυτοδιοικητικών αρχών και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, το Φεστιβάλ κατέστησε την Καλαμάτα πραγματική «πόλη του χορού», συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη χορευτική τέχνη και στην ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιτυγχάνοντας στην πορεία διεθνή αναγνώριση και διακριτή θέση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου. Θα έλεγε κανείς ότι έδωσε ουσιαστικό νόημα στον όρο «περιφερειακό φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα», και μάλιστα σε μια εποχή που η ιδέα της αποκέντρωσης ήταν κυρίαρχη και επιτακτική τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την περσινή χρονιά ο καταξιωμένος αυτός θεσμός, μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, απέκτησε επιτέλους το δικό του εξαιρετικό σπίτι: το Μέγαρο Χορού. Το μεγαλύτερο κτήριο πολιτισμού της Πελοποννήσου, που με μια από τις μεγαλύτερες σκηνές ελληνικού θεάτρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα του εξωτερικού, κατασκευάστηκε με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενεί απαιτητικές παραστάσεις, συναυλίες, συνέδρια κλπ., και να λειτουργεί ως όχημα ανάπτυξης όχι μονάχα του Διεθνούς Φεστιβάλ αλλά και της πόλης και της περιφέρειας γενικότερα.

Στο ίδιο αναπτυξιακό πνεύμα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που φέτος κλείνει επίσης πέντε χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, ήρθε να μετατρέψει το κτήριο της παλιάς αγοράς στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας σε μια ακόμη σύγχρονη εστία γνώσης και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, συμπληρώνοντας, διευρύνοντας και εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις υποδομές της με σκοπό την προσφορά μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας σε κατοίκους και επισκέπτες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», στην οποία αρχαία αντικείμενα, σύμβολα, έννοιες και γραπτές μαρτυρίες που προέρχονται από την περιοχή και συνδέονται με την τέχνη του χορού και της μουσικής παρουσιάζονται σε άμεση συνομιλία με πρωτότυπο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό για την τοπική χορευτική παράδοση και τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της πόλης, συνεισφέρει ενεργά και δυναμικά σε αυτή την ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, γνώσης και πολιτισμού. Αναδεικνύει τη συνάφεια και τη συνέχεια αντιλήψεων, ιδεών και συνηθειών στο χώρο και στο χρόνο, συνεισφέρει στην κατανόηση και ερμηνεία βασικών κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών φαινομένων.

Ως εκ τούτου θα ήθελα να συγχαρώ θερμά για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία την αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΛΗ΄ΕΠΚΑ και συντονίστρια της έκθεσης κυρία Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, καθώς και την ομάδα μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για την εξαιρετική εργασία τους, και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους πολυάριθμους συνεργάτες και υποστηρικτές της προσπάθειας. Εύχομαι, επίσης, η πρωτοβουλία αυτή να έχει συνέχεια και να εξελιχθεί σε πάγια και διακριτή ενότητα των ετήσιων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της πόλης.

Δρ Λίνα Μενδώνη,
Γενική Γραμματέας

« Επιστροφή στα νέα

ΛΗ' ΕΠΚΑ 26η ΕΒΑ