ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΕΛΛ | ENG A- A+ Αα

«Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας»

    Η ΛΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα περιοδική έκθεση με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας».

Ο χορός και η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και την ανάγκη έκφρασης της ψυχής. «Κίνηση», «ρυθμός», «τελετουργία», «όρχηση», «κάθαρση» είναι μερικές μόνο από τις όψεις του πολύπτυχου της μουσικοχορευτικής τέχνης. Ακολουθώντας αυτήν την διαχρονία οι επιμελητές της έκθεσης χρησιμοποιούν τον χορό ως εννοιολογικό όχημα για την παρουσίαση αρχαίων αντικειμένων, συμβόλων, εννοιών, γραπτών μαρτυριών που προέρχονται από τη Μεσσηνία και συνδέονται εν γένει με την μουσική και το χορό.

Σκοπός της έκθεσης είναι να επικοινωνήσει όλα τα παραπάνω στο ευρύ κοινό, ειδικό και μη, ανοίγοντας μια άμεση συνομιλία μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής στην Καλαμάτα, που έχει καθιερωθεί ως πόλη χορού μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ήδη από το 1995.

Η περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» θα περιλαμβάνει εικοσιπέντε (25) αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τον προσεχή Ιούνιο και προγραμματίζεται να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επιμέλεια έκθεσης

Γενικός Συντονισμός: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, αν. Προϊσταμένη ΛΗ΄ΕΠΚΑ

Μουσειολογική Μελέτη:

 • Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγος ΛΗ΄ΕΠΚΑ
 • Πένυ Τσακανίκου, αρχαιολόγος ΛΗ΄ΕΠΚΑ

 • Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός - Μουσειογραφική Μελέτη:
  Χρυσαυγή Ιορδανίδου, αρχιτέκτων μηχανικός

  Εποπτεία Μουσειογραφικής Μελέτης:
  Δήμητρα Πίκουλα, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων ΛΗ΄ΕΠΚΑ
  Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας_Official

  « Επιστροφή στα νέα

  ΛΗ' ΕΠΚΑ 26η ΕΒΑ