ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΕΛΛ | ENG A- A+ Αα

Ενότητες

Επαρχία Τριφυλίας

Το κέντρο του ομηρικού βασιλείου του Νέστορος. Διαβάστε περισσότερα »

Επαρχία Μεσσήνης

Η εύφορη ενδοχώρα της Μεσσηνίας με την πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους. Διαβάστε περισσότερα »

Επαρχία Πυλίας

Θολωτοί τάφοι και μεγάλα κάστρα σε ένα τοπίο μοναδικό.

Στην ενότητα αυτή εκτίθενται ευρήματα από την Αρχαία Κορώνη, δηλαδή το σημερινό Πεταλίδι, από το ιερό του Απόλλωνα Κορύ(ν)θου στον Άγιο Ανδρέα Λογγά, και από τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους της Πλατανόβρυσης, του Χανδρινού, της Κουκουνάρας, των Κρεμμυδίων και του Σουληναρίου. Εξέχουσα θέση καταλαμβάνει το εντυπωσιακό μωσαϊκό δάπεδο υστερορωμαϊκών χρόνων, από το Χαρακοπιό της Κορώνης. τα κινητά παλαιοχριστιανικά ευρήματα (γλυπτά, αγγεία, νομίσματα) από την Κορώνη, τη Μεθώνη, το Πεταλίδι, το Αχλαδοχώρι, τη Λογγά, συμπληρώνουν και επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες που παρέχουν τα λείψανα των βασιλικών, αλλά και το διάσκαφο κοιμητήριο του Αγίου Ονουφρίου έξω από τη Μεθώνη, για την ύπαρξη ανθηρών κοινοτήτων στην περιοχή.

Λατινική επιγραφή από την Κορώνη και θησαυρός νομισμάτων παραπέμπουν στο φραγκικό παρελθόν της Πυλίας, ενώ για την ενετική κυριαρχία στην Πυλία, με σημαντικότερα κέντρα τη Μεθώνη και την Κορώνη, μαρτυρούν λιγοστά εκθέματα, με κυριότερο το θησαυρό νομισμάτων της Σφακτηρίας.

Βορειότερα αναπτύσσεται η ενότητα των Νιχωρίων, της σημαντικότατης περιοχής, που ανήκε στην επικράτεια του Νέστορα κατά την περίοδο της ακμής του Ανακτόρου. Η ενότητα των Νιχωρίων περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στα πλούσια κτερίσματα του ηγεμονικού θολωτού μυκηναϊκού τάφου, το δεύτερο στον οικισμό, με τα αντιπροσωπευτικά ευρήματα της καθημερινής ζωής, ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ευρήματα από τις συστάδες των τάφων του Ριζόμυλου-Καρποφόρας των μυκηναϊκών, γεωμετρικών και κλασικών χρόνων. Ακολουθούν νομίσματα και μικροτεχνήματα της παλαιοχριστιανικής και της κυρίως βυζαντινής περιόδου.

Η δυτική πλευρά της Πυλίας, με την πανέμορφη εκτεταμένη παραλία της και το πολυτάραχο ιστορικό της παρελθόν, εκπροσωπείται από τα προϊστορικά ευρήματα του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς και τα κτερίσματα των μυκηναϊκών τάφων της Τραγάνας και της Πύλας. Η διαχρονικότητα της περιοχής αποκαλύπτεται μέσα από τα ευρήματα του εκτεταμένου ελληνιστικού νεκροταφείου στο Διβάρι Γιάλοβας, καθώς και από τους τάφους αθλητών της ίδιας εποχής που βρέθηκαν στον ταφικό τύμβο της Τσοπάνη Ράχης.

Φωτογραφικό υλικό από την Επαρχία Πυλίας

Επαρχία Καλαμάτας

Αρχαιότητα και Βυζάντιο στη σκιά του Ταϋγέτου. Διαβάστε περισσότερα »

ΛΗ' ΕΠΚΑ 26η ΕΒΑ