ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΕΛΛ | ENG A- A+ Αα

Ενότητες

Επαρχία Τριφυλίας

Το κέντρο του ομηρικού βασιλείου του Νέστορος. Διαβάστε περισσότερα »

Επαρχία Μεσσήνης

Η εύφορη ενδοχώρα της Μεσσηνίας με την πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους.

Κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος της επαρχίας Μεσσήνης είναι η αρχαία Μεσσήνη, η πρωτεύουσα του ελεύθερου μεσσηνιακού κράτους, που ιδρύθηκε από τον Επαμεινώνδα το 396 π.χ. Στην έκθεση παρουσιάζονται λιγοστά ενδεικτικά ευρήματα, όπως η ενεπίγραφη ερμαϊκή στήλη του Αρμονείκου και κυρίως μια ομάδα χαρακτηριστικών νομισμάτων από τον τεράστιο αριθμό που έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης. Το σύνολο των ευρημάτων των ανασκαφών φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσήνης. Τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά εκθέματα από την αρχαία Μεσσήνη μαρτυρούν τη συνέχιση της ζωής στην πόλη - έδρα επισκοπής ήδη από το 4ο τουλάχιστον έως τον 7ο αιώνα -, ενώ κατά το 10ο, αν και συρρικνωμένη, γνωρίζει νέα ακμή.

Από την έρευνα ενός κιβωτιόσχημου τάφου που ανασκάφηκε στην περιοχή της Αρσινόης, όπου τοποθετείται ένα από τα νεκροταφεία της αρχαίας Μεσσήνης, προέρχονται τα ευρήματα που εκτίθενται στην αντίστοιχη προθήκη, ενώ τυχαίο εύρημα από τη γειτονική Ελληνοκλησιά είναι ο μαρμάρινος ακέφαλος κορμός νέου, που πλαισιώνει την ίδια ενότητα. Η θέση είναι ευρύτερα γνωστή λόγω της παρουσίας του ναού της Ζωοδόχου Πηγής, ενός από τα σημαντικότερα μεσοβυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου.

Η μυκηναϊκή παρουσία στην περιοχή φαίνεται περιορισμένη και εντοπίζεται στους θολωτούς τάφους των Διοδίων και της Μάδενας και στο θαλαμωτό τάφο του Αριστομένη.

Από την περιοχή στης Αρχαίας Ανδανίας, προέρχεται η εξαιρετικής σημασίας επιγραφή για το τελετουργικό των μυστηρίων, που βρίσκεται εντοιχισμένη στην εκκλησία των Κωνσταντίνων και το εκμαγείο της παρουσιάζεται στην έκθεση.

Τμήματα από το αξιόλογο ψηφιδωτό που κοσμούσε το δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης στην περιοχή του Δεσύλλα εκτίθενται στο μουσείο, ενώ τα μικρά χάλκινα ζωόμορφα ειδώλια της προθήκης υπήρξαν αφιερώματα των πιστών σε κάποιο άγνωστο ιερό στον Μίλα.

Φωτογραφικό υλικό από την Επαρχία Μεσσήνης

Επαρχία Πυλίας

Θολωτοί τάφοι και μεγάλα κάστρα σε ένα τοπίο μοναδικό. Διαβάστε περισσότερα »

Επαρχία Καλαμάτας

Αρχαιότητα και Βυζάντιο στη σκιά του Ταϋγέτου. Διαβάστε περισσότερα »

ΛΗ' ΕΠΚΑ 26η ΕΒΑ