Τα ευρήματα από τις Θαλάμες, το Λεύκτρο ή την Καρδαμύλη, προέρχονται κυρίως από τις μικρές σωστικές ανασκαφές ή από τυχαίες περισυλλογές, ενώ πολύ σημαντικά και χαρακτηριστικά είναι τα χάλκινα αφιερώματα που προέρχονται από το ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος στον Βόλυμνο της Αρτεμισίας και παραδόθηκαν στην Εφορεία από αρχαιόφιλους πολίτες που τα περισυνέλεξαν.
Τα ευάριθμα εκθέματα από τη μεσσηνιακή Μάνη, Καστάνια, Λαγκάδα, Θαλάμες, Νομιτσί, έρχονται σε αντίθεση με το πλήθος των βυζαντινών ναών που βρίσκονται στους παραπάνω οικισμούς, αλλά και σε πολλούς άλλους της περιοχής.
Λιγοστά είναι τα εκθέματα που προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, όπου τοποθετούνται οι αρχαίες Φαρές, ενώ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα αποτελούν τα Ακοβίτικα, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως το αρχαϊκό και κλασικό ιερό του Ποσειδώνος και τα επιβλητικά λείψανα των δύο πρωτοελλαδικών μεγάρων.
Το βυζαντινό και φράγκικο παρελθόν της Καλαμάτας εκπροσωπείται από ευρήματα που προέρχονται από τους ναούς και το Φρούριο της πόλης.
Το βόρειο τμήμα της επαρχίας είναι αφιερωμένο στην αρχαία Θουρία, την πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, πριν από την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης. Εκτός από τα επιβλητικά τείχη και τα ερείπια δημόσιων κτιρίων της κλασικής εποχής, οι ανασκαφές έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακούς ταφικούς τύμβους Μεσοελλαδικών χρόνων στη θέση Κραστρούλια, ένα εκτεταμένο νεκροταφείο θαλαμωτών μυκηναϊκών τάφων στη θέση Ελληνικά και έναν ηγεμονικό θολωτό μυκηναϊκό τάφο στην Άνθεια με πλήθος πολύτιμων και σπάνιων ευρημάτων, πολλά από τα οποία εκτίθενται στις προθήκες της αίθουσας.
Φωτογραφικό υλικό από την Επαρχία Καλαμάτας
|