ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΕΛΛ | ENG A- A+ Αα

Εκπαιδευτικές δράσεις

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας συμμετέχει ενεργά στην εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠ.ΠΟ.Τ καθώς θεωρεί σημαντική την εκπαίδευση στον πολιτισμό ως μέρος αγωγής του μαθητικού και ενήλικου κοινού. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει στο για τρίτη συνεχή χρονιά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που απευθύνονται σε οικογένειες, σχολικές ομάδες και επισκέπτες.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για οικογένειες

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες αποτελούνται από τέσσερις εκπαιδευτικούς σάκους. Ο κάθε εκπαιδευτικός σάκος αντιστοιχεί σε ένα θέμα, ένα χρώμα, μία ηλικιακή ομάδα και μία δημιουργική κατασκευή ως ακολούθως:

Οι εκπαιδευτικοί σάκοι παρέχονται στο εκδοτήριο δωρεάν σε οικογένειες με παιδιά για χρήση εντός της αίθουσας της έκθεσης, προτρέποντας σε τέσσερις θεματικές πορείες και προσεγγίσεις της μνημειακής μας κληρονομιάς. Οι σάκοι περιέχουν σαφείς και απλές οδηγίες για την εφαρμογή της δράσης και για την προσαρμογή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας από το γονέα στο επίπεδο και στα ενδιαφέροντα του παιδιού. Επομένως, η οικογένεια χαράζει τη δική της πορεία εντός της έκθεσης σε αναζήτηση συγκεκριμένων εκθεμάτων με οδηγό μία κάτοψη και με βοήθεια από κάρτες οι οποίες περιέχουν γρίφους και ενεργοποιούν τους μικρούς επισκέπτες. Οι δραστηριότητες συνεχίζονται στη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, όπου οι οικογένειες καλούνται να διαβάσουν μία ενισχυτική ιστορία, να συνθέσουν ένα πάζλ και να παρατηρήσουν/ψηλαφίσουν αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων.

Εκπαιδευτικός σάκοςΘέμαΧρώμαΗλικίαΚατασκευή
Ένα αξέχαστο ταξίδιΜεταφορικά μέσαΜπλε8-12 ετώνΆρμα με ηνίοχο (πηλός - χρώματα)
Με πελέκια και σφονδύλιαΕργαλείαΡοζ8-12 ετών1.Αργαλειός
2.Βραχιόλι (κατασκευές με νήματα)
Μια παρέα από ζωάκιαΖώαΠράσινο7-12 ετώνΜάσκες με μορφές ζώων (χαρτόνι, χρωματιστά χαρτιά, πούπουλα)
Τα εννιά λυχναράκιαΛυχνάριαΠορτοκαλί7-12 ετώνΛυχνάρι (πηλός – χρώματα)

Σε συνέχεια των δράσεων των εκπαιδευτικών σάκων, οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη βιωματικά εκπαιδευτική επίσκεψή τους μέσω της ενασχόλησής τους με κατασκευές, οι οποίες συνάδουν θεματικά με τον εκάστοτε σάκο. Για παράδειγμα, οι οικογένειες που επέλεξαν τον εκπαιδευτικό σάκο ʽΈνα αξέχαστο ταξίδιʼ πραγματοποιούν κατασκευές σχετικές με τα μέσα μεταφοράς της αρχαιότητας, όπως ένας ηνίοχος στο άρμα του. Επιπλέον, τα παιδιά εμπνέονται δημιουργικά από τις βοηθητικές καρτέλες, τα ευρήματα της έκθεσης, την φαντασία τους και τις ιδέες των γονιών τους. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία της μάθησης επεκτείνεται χρονικά και βιωματικά. Ουσιαστικά, τα παιδιά αφομοιώνουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από τον εκπαιδευτικό σάκο μέσω της διαδραστικής δημιουργίας και του ελεύθερου παιχνιδιού. Η ανάμνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ενισχύεται με τη δυνατότητα να πάρουν τα παιδιά τις δημιουργίες τους στο σπίτι.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Εκπαιδευτικά προγράμματα για επισκέπτες

ΛΗ' ΕΠΚΑ 26η ΕΒΑ